Vera Laporeva violiste

      Meditation (J.Massenet)

Vera Laporeva & Thomas Herrmann

Biografie

  • v_yubke
  • vera_kind
  • duo1
  • vera10
  • duo2
  • trio_hond
  • vera13
  • bootstrap carousel
  • vera_4
html slider by WOWSlider.com v8.2

Het begin

Vera Laporeva is geboren in een zeer muzikaal gezin. Haar kinderjaren brengt ze grotendeels door in het Theater van Opera en Ballet in Minsk (Wit-Rusland), waar haar ouders als orkestmuzikanten werkzaam zijn. Op zevenjarige leeftijd begint ze met vioollessen en al snel wordt ze ontdekt en toegelaten op een speciale muziekschool voor begaafde kinderen. Er volgen al snel optredens, tournees en muziekprijzen. Net als haar oudere broer wil Vera graag haar studie aan het befaamde conservatorium in Moskou vervolgen. Maar het leven neemt een onverwachte wending.

Studie

Tijdens de Perestrojka wordt Vera’s vader aangenomen als concertmeester van de Vlaamse Opera in Gent en verhuist het gezin naar België. Vera vervolgt haar studie bij bekende violisten als W. Liberman (destijds concertmeester van het Concertgebouworkest) en de eerste-prijswinnaars van het beroemde Koningin Elisabeth Concours te Brussel Ph. Hirshhorn en M. Bezverkhny. Vera rondt haar studie af aan het Rotterdams conservatorium bij N. Morozova.

Engagement

Al tijdens haar studie ontdekt Vera haar passie voor de kamermuziek. In 1996 wordt ze prijswinnares van het Internationale kamermuziekconcours Charles Hennen. Als soliste en als violiste van het Erasmus Trio geeft ze meer dan 300 concerten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Marokko, Zuid-Afrika en China. Ze speelt in befaamde zalen als het Concertgebouw van Amsterdam, Mozart-Saal Alte Oper in Frankfurt, Institut Polonais in Parijs, Gencor Gallery van Johannesburg, Casinosaal van Wiesbaden en de Universiteit van Bejing. Vera maakt niet alleen radio-opnames voor de Nederlandse Omroep en de AVRO, maar treedt tevens op voor de Duitse televisiezender ZDF en Chinese televisiezender CCTV. In 2012 maakt Omroep Flevoland een tv-portret van Vera Laporeva in het kader van het programma “Passie voor Klassiek”.

En nog meer engagement

Maar Vera’s passie ligt niet alleen bij de klassieke muziek. Zij is een echte muzikale duizendpoot. Sinds 2004 is ze een van de concertmeesters van het wereldberoemde Metropole orkest. Met het orkest maakt ze onvergetelijke hoogtepunten mee zoals optredens met Al Jarreau, Tori Amos, Bono, Chaka Khan en Herbie Hancock. Ook is Vera een veelgevraagde sessiemuzikant. Ze maakt opnames met vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten, waaronder Marco Borsato, van Dik Hout en Trijntje Oosterhuis. Ondanks haar drukke uitvoeringspraktijk is Vera ook viool- en kamermuziekdocente. Ze gaf masterclasses aan de studenten van de Universiteit Potchestroom (Zuid-Afrika), was gastdocente aan de Sommerakademie te Friedrichtsdorf (Duitsland) en geeft jaarlijks een kamermuziekcursus in Arosa (Zwitserland).