Vera Laporeva geeft talrijke concerten als soliste en kamermusicus in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Marokko, Zuid-Afrika en China. Ze speelt in befaamde zalen zoals het Concertgebouw van Amsterdam, Mozart-Saal Alte Oper in Frankfurt, Insitut Polonais in Parijs, Gencor Gallery van Johannesburg, Casinosaal van Wiesbaden en de Universiteit van Bejing. Vera maakt radio-opnames voor de Nederlandse Omroep, treedt tevens op voor de Duitse televisiezender ZDF en de Chinese televisiezender CCTV. Zij is regelmatig te zien op verschillende Nederlandse televisiezenders, waaronder NPO 1, 2, 3 en RTL4.
In 2012 maakte Omroep Flevoland een tv-portret van Vera Laporeva in het kader van het programma “Passie voor Klassiek”.

Sinds 2005 is Vera een concertmeester van het Metropole Orkest. Met het orkest maakte ze onvergetelijke hoogtepunten mee zoals optredens met Al Jarreau, Bono, Chaka Khan, Herbie Hancock en Jacob Collier. Daarnaast speelt Vera regelmatig als gastconcertmeester en aanvoerder bij o.a. Phion, Luxembourg Philharmonic Orchestra en Orquestra Sinfonico do Porto.

Als veelgevraagde sessiemuzikant maakt ze opnames met vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten, waaronder Marco Borsato en Trijntje Oosterhuis.

v_yubke
vera_kind
duo1
Vera concert-40
Vera nieuw
duo2
vera_4
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Vera Laporeva gaf masterclasses aan de studenten van de Universiteit Potchestroom (Zuid-Afrika) en Musikhochschule Hannover (Duitsland), was gastdocent aan de Sommerakademie te Friedrichtsdorf (Duitsland) en geeft jaarlijks een kamermuziekcursus in Arosa (Zwitserland). Daarnaast coacht ze regelmatig het “Jong Metropole”.

Sinds 1996 is Vera violiste van het internationaal bekende Erasmus Trio. In hetzelfde jaar werd ze prijswinnares van het Internationale kamermuziekconcours Charles Hennen (NL).
Vera bespeelt een viool van Carlo Antonio Testore uit 1751.

Hoe het begon:

Vera is geboren in een zeer muzikaal gezin. Haar kinderjaren brengt ze grootendeels door in het Bolshoi Theater in Minsk (Wit- Rusland), waar haar ouders als orkestmusici werkzaam zijn. Op zevenjarige leeftijd begint ze met vioollessen en al snel wordt ze ontdekt en toegelaten op een speciale muziekschool voor de begaafde kinderen. Ze krijgt vioolles bij L. Kolos, daarnaast krijgt ze thuis les van haar stiefvader Aleksandr Khramouchin, die voor altijd haar beste leraar en coach blijft.

Vera vervolgt haar studie in Nederland bij W. Liberman (destijds concertmeester van het Concertgebouworkest) en in België bij de 1e prijswinnaars van het Elizabeth Concours Ph. Hirshhorn en M. Bezverkhny. Vera rondt haar studie af aan het Rotterdams conservatorium bij N. Morozova.